YayBlogger.com
BLOGGER TEMPLATES

AKU

" Aku,

Bukanlah seorang penyanyi yang bisa menuturkan kata dengan menyanyi,

Bukan jua seorang komposer yang punyai abiliti utk menyuarakan isi hati,

Bukan seorang pelukis handalan yang punyai bakat yg mampu melakar sebuah lukisan tersirat,

Hanya punyai ayat dan tulisan, untuk ditulis, dibaca dan ditatap.

May Allah bless. "

Monday, April 27, 2020

A Breath of Housemanship

Bismillah.

Its been such a long break.
I honestly drain out of energy to write a single sentence.
But writing is one of the way to convey the stress.

Have been started my housemanship for about 1 month (approximately), 1 month of life as houseman.
.
Well, since our housemanship start during RMO, the workload reduced a lot.
And we idk called as unfortunate enough to feel the hectic life as surgical houseman? LOL
.
And because of that, I tend to learn a little by day.
It made me slower learner, and sometimes frustrating myself.
Ini adalah contoh bila realiti tak selari dengan program set up in the brain.
.
I aim for an A, but my current performance only able to vibe up till B-.
And today, I got emotionally affected with my shortcomings.
Well, I might need a consultation later on how to improve myself (after I have done self reflection)
But it takes courage to go forward and seek for help.
.
May Allah ease me.
May Allah bless me with abundance of knowledge.
May Allah made me the a grateful servant of Him.

Amin.

Thursday, January 30, 2020

Dedicated Post: Suhana & Fatin

" Dan di antara mereka orang yang berdoa: " Ya Tuhan kami, berilah kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat dan peliharalah kami dari seksa neraka. Mereka itulah orang yang mendapat bahagian dari apa yang mereka usahakan dan Allah sangat cepat perhitunganNya." [2; 201-202]
.
A short trip to friends' wedding sparked the light of lovely memorylane.
Saat bas meluncur laju di atas jambatan Pulau Pinang, teringat hari-hari yang terpaksa ulang-alik Main Campus-Hospital Seberang Jaya, Penang. Paling epik time exam shortcase Medicine, thankfully I got mine in GH instead of Seberang. Penat okay travel jauh-jauh. Berapi yang exam Hospital Taiping baca ni.
.
Honestly, I still experienced some sort of flashbacks, that anxious feeling masa nak final exam. Kerap juga terbangun tengah malam, terus nak bangun, " Exam, study......" ter-froze kejap a few minutes (mamai-mamai) and then terus mengucap panjang.
Setiap kali penjaga exam cakap; " You got 5 more minutes.." and eventually " Time's up.", disertakan sekali dengan hati yang remuk.
Dan akhirnya flat.
Sedih, dan nak menangis. Tapi air mata tak terkeluar sebab dah habis tenaga untuk jawab exam.
Nak kecewa pun tak mampu, sebab dah tawar hati dah dengan exam. Sebab dah tahu, efforts memang all out sampai squeeze sekali berat badan.
.
BMI drastically changed from underweight to severe underweight.
Makan? Makan sekadar nak dapatkan pahala sahur dan berbuka puasa. Alhamdulillah ada member-member ' majlis perbandaran', siap sampai buncit depa (Ya Ampun).
.
Its feel like yesterday,
Counting days to exam, that me anxious. Plus, mindset yang on repeats;

  • Hang tak study lagi topik A (padahal dah plan nk study later)
  • Hang ni apo saloh info ni (mixed up stuffs)
  • Apa hang baco satu pun tak ingat ni (HAHAHAHAHA)
  • Wehhh sempat ke habis semua ni (Alhamdulillah with clear planning, I managed to cover all despite not so deep)
  • Pass ke aku nanti ni?
  • Boleh ke grad ni?
Melangkah keluar je exam terus rasa nak lumpuh, mashaAllah. Diri dihempap oleh soalan-soalan membunuh. 
.
Dada yang terasa sesak dengan urusan duniawi itu, 
Hinggakan tiada ruang untuk melepaskan nafas yang tertahan,
Dan saat hati sama merendah diri sama mengharap pada Dia,
Pada bantuan-Nya, pada pengampunan-Nya dalam sujudnya,
Dia hadirkan kekuatan untuk terus bangkit dan kelapangan.
.
It gonna be harder in future, ladies. 
Ace it, plan everything carefully. 
Jangan simpan stress etc sorang-sorang, find someone yang boleh jadi pendengar setia. 
Yang boleh bagi support tak berbelah bahagi. 
Yang tak pernah melupakan kalian dalam doa mereka. 
Yang tidak mengharap sebarang balasan keduniaan, cukup sekadar kalian dipermudahkan urusan. 

Last words, 
Have faith in Him and strive for success.
No u-turn.
No regrets. 

MW
3102201251
Dear Hometown

Wednesday, December 18, 2019

Persis Khaulah Al Azwar

"Kenapa akhawat kena physically strong? Kenapa dalam muwasafat tarbiyah, ada sihat tubuh badan? Akhawat rasa kenapa kita kena kuat?" - lontaran soalan dari penyampai tazkirah buat diri ini terkapai-kapai sebentar. Rasanya tiap kali talk, state of mind jadi terkapai-kapai jap sbb proses internalisation info yang kompleks sedang berlaku di otak, disertai kerut-kerut dahi. 

Main point sesi tazkirah ialah perihal srikandi yang tidak asing lagi dalam sejarah Islam. 

Khaulah al Azwar. 

Khaulah ini dari kecil dididik oleh ayahnya akan ilmu memanah dan berkuda. 
Jiwanya kuat. Seperti fizikalnya. Susuk tubuhnya tinggi lampai dan tegap. 

'Debut' Khaulah adalah sewaktu perang Yarmouk. 
Ya. Khaulah ditempatkan dalam team logistik dan medik. Rawat tentera Muslim yang cedera. Sampailah berita saudaranya Dhirar al Azwar ditawan oleh musuh. 

Kerana sayangnya pada saudaranya. Terus dicapai pedang dan berkuda, maju ke medan tempur tatkala tentera Islam hakikatnya sedang di ambang kekalahan menentang tentera Byzantine (Romawi). Skuad Rafe bin Umaira, melihatkan kemunculan " Pahlawan yang serba hitam penuh misteri ".  Khaulah pakai jubah, bertudung litup, menutup mukanya cukup memperlihatkan mata yang penuh semangat waja. 

Ketangkasan Khaulah ibarat 'suicide squad', tanpa gentar Khaulah menghunus pedang hinggakan pakaiannya penuh darah. Keberanian Khaulah membangkit semangat tentera Islam. Kemudian, tibalah skuad bantuan Khalid al Walid, menyaksikan kepahlawanan Khaulah. 

Saat Khalid bertanyakan perihal identitinya, Khaulah hanya diam dan meneruskan perjuangannya. Okay part ni best, bacalah dengan penuh perasaan:

“Wahai panglima. Aku tidak mengelak darimu kecuali kerana rasa malu terhadapmu. Anda seorang panglima besar, sedangkan aku wanita. Tetapi. Aku terpaksa melakukan ini kerana hatiku sakit dan marah.

Kagum dengan didikan Al Azwar, Khalid membenarkan Khaulah menyertai misi menyelamatkan saudaranya Dhirar al Azwar. 

Perang kedua yang highlight nama Khaulah adalah Perang Sahura, juga perang dengan tentera romawi. 

Tapi dalam perang ni, Khaulah pula yang tertawan oleh musuh. Team logistik dan medik ditawan oleh musuh dan diletakkan dalam khemah. Enggan dijadikan tawanan pihak kafir, Khaulah bangkit dengan strategi yang membuahkan hasil, bersama-sama dengan wanita lain, hanya menggunakan tiang dan tali khemah. 

Sebelah tangan menghunus tombak, sebelah lagi menghunus tiang khemah. 
Dan akhirnya bebas dari tawanan romawi. 
Hebat bukan? Terpegun seketika dengan kekuatan fizikal Khaulah. 

JUMP 2016 Peak District 


*******

Bukankah Malaysia masih aman? Tiada perang yang sedang berlaku (di Malaysia) yang memerlukan seorang akhawat memantapkan fizikal sepertinya perang bakal tercetus di waktu terdekat.

Lalu diri ini termenung. 
Scroll FB yang sedang hangat bercerita mengenai saudara Ughur. 
Kemudian Rohingya. 
Kemudian di India.

Belum lagi perihal Palestin dan Syria. 

Kita ini umat yang berbuih itu kah? Ramai tapi kekuatannya rapuh sekali. 
Ramai yang mengatakannya Islam, tapi perjuangannya perihal hawa nafsu dan tipu daya dunia. 

Dan teringat perkongsian dalam satu forum; 

Perihal seorang pelarian Syria. Sebelum tercetusnya perang yang bukan sekadar meruntuhkan bangunan, malah jiwa-jiwa yang tiada noda doa, dirinya seorang guru. 

Dalam hidupnya, tidak pernah disangkakan perang ini terjadi. Tak tersangka akhirnya diri sendirinya seorang pelarian. Dan kata-katanya yang membuatkan hati ini begitu terjentik;

" ..tidak aku sangka perang ini terjadi. Kerana segalanya normal.....Dan aku yakin, di Malaysia juga boleh terjadinya perang...." [simplified version] 

Yelah, Malaysia masih aman, pada hakikatnya Malaysia saban hari digemburkan lontaran idealogi-idealogi yang songsang dan permainan politik yang membuatkan rasa macam nak projectile vomiting. 
Dengan pentadbiran baru yang saban hari menyentuh sensitiviti agama dan kaum.

Berbalik pada persoalan asal; mengapa?
Tanya pada diri. 


MW

0000
191219
Home

Monday, August 19, 2019

Sebuah Ikhtilat

Assalamualaikum WBT

Its been super long-long hiatus.
I'm really disappointed with my own self (huhuhu) tapi apakah daya.
Menulis dengan mata hati, lebih sukar dari sekadar menulis dengan mata pena. (Acececeh)
.
Actually after habis je final pro exam medical school hari tu (FINALLY GRADUATED ALHAMDULILLAH), berbual dengan my BFF. Tengah-tengah berbual (kitaorang banyak berbual topik yang membangun jiwa gitu koya ), so I decided to write a story about ikhtilat.

Kenapa ikhtilat?
Sebab at first, isu ni memang besar sangkaan saya lah (murrobi duk asyik highlight pasal ni, kita pun alert sikit) tapi tak sangka, memang isu ikhtilat ni SANGAT BESAR dan BERAT.
Masa pre-clinical tak rasa sangat, sebab boleh je study sendiri-sendiri. Kalau study sesama pun, dengan member-member yang rapat je.

Tapi bila masuk clinical years, I realised how difficult to keep it.
Then, terinspirasi lah untuk menulis sebuah cerita contengan.

Amaran: Banyak medical jargon, dan sesi membakar diri (termasuklah writernya)

I'm open for any suggestion atau teguran, sesungguhnya yang baik itu datang dari Allah, dan yang buruk juga datang dari Allah, dalam menyempurnakan kejadian seorang manusia yang serba kekurangan.
Mohon maaf atas kekhilafan diri ini. Peace no war.

Sebuah Ikhtilat's Chaptersssssss

Sebuah Ikhtilat I

p/s: Update will be 3x per week (depending on my schedule) :)

Sebuah Ikhtilat I

" Grouping untuk next rotation dah keluar. Kau dah tengok belum list name groupmates kau?" senyum yang penuh meaning. Mesti ada hidden agenda, tak pun, future groupmates....Pap!..terus Qhuz view email yang attached dengan list name untuk rotation Obs & Gynae.
.
.
Group A3
Qhuzairi Ahmad.
.
Groupmates A3. Satu satu nama groupmates dibaca. Sampai nama yang terakhir, dahi Qhuz berkerut. Man....bala besar datang.
" Kenapa aku satu group dengan singa ni?" senyum paksa, menampakkan gigi ditunjukkan kepada member yang ketawa dihadapannya. " Seriouslah bro, rotation ni dahla penuh roller coster of emotional and hormonal, kena mengadap perempuan tu. Man."

" All the best bro. Aku pasti kau memang akan first honour punya Obs & Gynae. Dengan perempuan tu dalam group, mantap habis." Rauf masih bersisa ketawa, kali ini bertepuk tangan.

****
Group A3.
Qhuzairi Ahmad
Nur Farisha Bakri
.
Please not in this group. Oh Lord please.
.
Addawiyah Munirah Abdul Rahim.
.
Berkali-kali dibaca namanya. A3. A3. Lima saat kemudian, jeritan berskala 10 okta kedengaran dari blok Kolej Kediaman Melor.
.
" Shima, kenapa aku kena satu group dengan playboy ni? Oh Tuhan, hari-hari meletus gunung berapi kat hospital kalau macam ni!" digocang-gocang teman baiknya, dalam keadaan panik ibarat Jepun mendarat di Tanah Melayu, dalam meneruskan propaganda slogan 'Asia hanya untuk Asia'.

Hampir pening digoncang-goncang, Hashimah memegang tangan Adda dan diletakkan ke atas katil. " Engkau ingat dia nak ke satu group dengan kau, Ratu Singa?" terus terdiam jasad di hadapannya. " Just be normal, professional ke. Kau tak perlu nak buat baik ke apa ke dengan dia." perlahan-lahan suggestions diberikan. Dia yakin temannya ini tengah serabut dalam kepala. Maze yang berkotak-kotak mungkin dah dalam frontal lobe brain Adda ni.

Takdir ni misteri.
Banyak kali dah pesan kat Adda jangan cari musuh, tapi yang dilarang juga yang dia buat.
Mamat playboy tu pun satu, dah tahu orang alergik dengan dia, janganlah dinyalakan api permusuhan. Dah dinyalakan, dia tambah pula minyak tanah supaya api tu besar.

Ironi. Selama 4 tahun selamat je diaorang ni tak satu group kecil. Padahal probability untuk diaorang satu group punya lah besar. Dalam banyak-banyak rotation, rotation paling hormonal juga diaorang satu group.

Fate is laughing at both of you, Adda and Qhuz.

" Kau imagine kalau aku kena on call dengan dia? Kat labour room. Tak awkward ke namanya?" Adda menjuling mata ke atas sambil membayangkan situasi 'perang' yang bakal tercetus. " Siapa nak study dengan aku? Kalau aku kena prepare slides presentation dengan dia macam mana weh? arghhh..." dibaling bantal busuk ke dinding.

Hashimah hanya mampu membalas dengan senyum basi. " Entah-entah nanti end of rotation, ada yang melalak mandi tak basah, tidur tak lena..." sekilas dijeling Adda, " kalau drama Melayu, orang yang macam ni end up kahwin. Tahu?"

Pandangan mata laser dihala ke arah jasad yang sedang bersiap untuk tidur di sebelahnya. " You dare....."

Selimut ditarik cepat-cepat, seram nak bertentang mata dengan Ratu Singa ni. " Aku cakap drama Melayu, kau tu drama Melayu keee......"

Of course a big NO. Fate does laughing at me.

Alergik aku bukan sebarangan alergik. Mungkin secebis je element love dovey dalam permulaan perang, definitely not starting with such beautiful fate between me and him.
Simply, I hate his overbearing friendliness and people can misunderstand that.

Lelaki dan perempuan should not be too close.
Let alone couple yang date bagai.

A clear line, no grey area.

" Light off please Adda, dah lah tenung aku macam tu, esok kita dah start kelas. Tidur.... cepat." akhirnya jasad ditenung bersuara.

Light off.


P/S: Its been super long hiatus mode, that despite being so busy with classes (no longer as students) and researches going on (and weddings to attend) , I will always note down plot/story that I definitely want to finish. And as promised, MY FIRST WRITING after so long (Oh Tuhan); Sebuah Ikhtilat.

Please continue to support me (despite my poorer performance)
Thank You

MW
1636 | 19082019


Monday, December 31, 2018

Bridging Hope For Better




2018 had passed magnificently, with such an 'exceptional' ending.
After calming myself, I was reading a book when I came across a simple hadith;

" Ajaib sungguh orang Mukmin itu! Segalanya serba baik dan hal itu tidak dimiliki kecuali oleh orang Mukmin. Apabila ia mendapat kesenangan, maka dia pun bersyukur. Dan sebaliknya, apabila ia mendapat kesukaran, maka dia pun bersabar, hingga apa yang dihadapinya selalu akn mendatangkan kebaikan baginya." (Hadith Riwayat Muslim)

And then, I was asked to share regarding my new year resolution, which was filled with lots of blank spaces.

Cause honestly, I'm not so good with words. There are tiny-non-connecting aim of the year, which one of them is graduating by 30th June 2019.

One particular point I like from the sharing is;

"Between the weak and strong Mukmin, the strong one is better than another."
It shoot my heart so diligently that I should re-adjust the focus of my resolutions.

So I figure out that I should write this on a piece of paper, and try to connect each of these. Alhamdulillah, it does help.

Do try on your own.
For each of your resolutions, always ask why and how. It helps to clear things.

Comparing between 2018 and 2019 resolutions, I believe every single of us, are moving forward in every stages of life according to our own pace.

And again, I will try my best to update my blog as well reply to your emails.

May Allah bless all of us, steadyfast us onto His religion.
Stay shining in 2019 girls.

Assalamualaikum.

Nazual Zulkepli
1105
01012019

Tuesday, October 30, 2018

Semester IV: Reflection of the Dews



I wake up and stared at the ceiling for a while, and finally about 5 minutes managed to get myself out of bed, went straight to bathroom for wudu' (ablution).
A lot going through my mind.



  • The unfinished 20++ articles from last night.
  • The unfinished 3+ blog posts to be published.
  • The 2-days untouchable Projek Nota
  • The 2 days untouchable and un-reply D's email on guidelines for Projek Nota.
  • Update on bills and November's rent.
  • Return Oxford Emergency Handbook.
  • Call Abah.
  • Call Mummy.
  • Call Angah.


and the list goes on and on.

The moment I turn on data, the whatsapps coming in beep beep. Honestly I feel like ignoring all those texts but I should not.
And there is an instagram PM from my little dearest N.

SHE FORWARD ME MAKE UP TUTORIAL.

Soon after I'm done with my morning routine, I watched the video duration of 15mins +. Not even half of the video, questions kept coming non-stop.

What is this for?
What is her motive?
Why I waste my 15 mins watching this?
Why did I at first, play on this video?
What the meaning of this make up tutorial for me?

And here's the highlighted part;

Why would I waste 30mins + (which I assume cause the girl in that video just showing a short version of her daily make up) putting make up on my face, when I can actually read the whole alMathurat for that period of time?

Why would I spent so much in the morning, knowing I need an extra time for clean up later in the afternoon for Zuhr prayer?


and,

Why should I put (literally quite thick) make up when I personally not fond of it? (Like for everyday)

Because I always believe,
" A beauty of a lady is not based on her face but rather her heart. "- MW
Credit to Sarah K's

and beauty of the heart eventually reflected with her good character and attitude towards herself and others. 

Like the one the hadith reported by Sahih Bukhari;

The Prophet said, "A woman is married for four things, i.e., her wealth, her family status, her beauty and her religion. So you should marry the religious woman (otherwise) you will be a losers."

Why would Rasulullah SAW highlighted religious woman?

Because apparently,

Wealth can turn to nothing all of sudden. 
Family status can be revoked by the authorities for whatever reasons. 
Beauty fade by time, come on you are getting old by days (nobody get younger)

And religious women, have firm belief and gonna survive in any sort of struggles that Allah might decreed upon her (inshaAllah).
And religious women are not those who wears the long hijab only, they are ladies who believe in Allah, and practice Islamic way in every single aspect of her life as much as she could. Especially the crucial part of being a Muslimah is her faith onto this religion of Allah. This is only can be attained by learning AND understanding the deen.

At lot of us, not really understand the deen (which as well include me astaghfirullahaladzim, may Allah protect us and bless us with more knowledge and understanding on deen).

By practicing the real deen, she will have such a great character.

This is solely reminder from myself to myself, to be reminded that I should not be blinded by my nafs to get prettier by each day (obviously we are ladiesss). But instead to be such 'beautiful' lady, I should as well learning, understanding and practising the deen as much as possible.

May Allah bless me with beautiful heart,
So I could attend His beautiful Garden of Paradise.


Credit: Sarah K's


p/s: I have no issues with those applying make up everyday cause I as well put some BB cushion on my face to avoid shiny oily face later in the afternoon plus lipbalm (cause I hate when my friends mentioned I looked like anaemic patient).

Like I mentioned, this is solely a reminder for myself which I think great to be shared with everyone.

Wallahualam.

Nazual Zulkepli
1258301118